Strona główna » Blog » jak dbać o tekstylia hotelowe » Jak prać tekstylia hotelowe i restauracyjne? Poradnik cz.II obrusy
Jak prać tekstylia hotelowe i restauracyjne? Poradnik cz.II obrusy
Pranie i pielegnacja obrusów 100% poliester
- Nie należy łączyć różnych kolorów przy pierwszym praniu, środki chemiczne i barwniki zawarte w fabrycznie nowych tkaninach mogą zabarwić inne tkaniny.
- Białe obrusy do restauracji należy prać zawsze osobno, aby zapobiec zabarwieniu się od innych kolorów.
- Kolejne prania mogą być dzielone odcieniami kolorystycznymi, np. kolory morelowy i różowy mogą być prane razem w niższej temperaturze (poniżej 60°C).
- Wsady do pralki powinny być dzielone również pod kątem stopnia zabrudzenia.
- Nie pierz razem obrusów o różnym składzie. Pranie i suszenie obrusów bawełnianych czy poliestrowo-bawełnianych razem z obrusami 100% poliestrowymi może skutkować wczepianiem się włókien bawełnianych w tkaninę poliestrową, powodując efekt pilingu.
- Przed praniem strzepnij dobrze obrusy, tak aby usunąć jakiekolwiek przedmioty czy pozostałości jedzenia. Przedmioty takie jak noże mogą zniszczyć obrus, a długopis może trwale poplamić tkaninę.
- Środki piorące zawierające wybielacze optyczne powinno się stosować tylko do białych tkanin, zapewnią białym tkaninom bielszy i jaśniejszy odcień.
- Użycie środków piorących zawierających wybielacze optyczne może zmienić wygląd kolorowych tkanin, dając wrażenie wyblakłego koloru. Unikaj stosowania wybielaczy optycznych do kolorowych tkanin.
- Trwałe zabrudzenia mogą być usuwane wybielaczami tlenowymi, ale nie powinny one zastępować właściwego procesu prania z użyciem odpowiednich środków piorących.
- Wybielacze zawierające chlor (podchloryn sodu) mogą powodować trwałe odbarwienie lub zmianę odcienia kolorystycznego i zasadniczo należy ich unikać.
- Temperatura prania może mieć wpływ na jakość tkaniny: jeśli tkanina poliestrowa jest prana w temp. 60°C, to musi być zapewnione stopniowe chłodzenie pomiędzy gorącym praniem a zimnym płukaniem (temperatura kąpieli piorącej powinna najpierw spaść do 50°C, a następnie obniżać się o ok. 4°C na minutę).
- Pranie w wysokiej temperaturze bez stopniowego schładzania może doprowadzić do trwałego zagniecenia tkaniny wynikającego z szoku termicznego. Dzieje się tak, gdy rozgrzane i elastyczne włókno poliestrowe zostanie zbyt szybko schłodzone w trakcie prania, obrus wygląda wówczas jak spękany lód.
- Obrusy poliestrowe najlepiej prasować bez pary, zawsze wkładaj je wilgotne do magla.
- Wysoka temperatura magla (powyżej 170°C) może powodować rozmiękczenie i deformację poliestru, jeśli obrus jest prasowany zawsze w tym samym kierunku. Zmiana kierunku prasowania po każdym praniu zminimalizuje ten efekt.
- Aby uniknąć deformacji podczas prasowania, okrągłe obrusy powinny być maglowane zawsze wzdłuż wątku lub osnowy.
Ofertę wysokiej klasy obrusów restauracyjnych znajdziesz na naszej stronie tutaj – Obrusy dla restauracji